Shkencëtarët kinezë zbulojnë pse zogjtë tolerojnë shijet e tharta

Studiuesit kinezë kanë deshifruar mekanizmin molekular pas aftësisë së zogjve për të toleruar ushqime shumë acidike, një tipar që i ka hutuar prej kohësh shkencëtarët, shkruan “CGTN”.

I botuar në revistën “Science”, studimi zbulon se një mutacion kyç në gjenin OTOP1 të receptorit të shijes së thartë u mundëson zogjve këngëtarë të konsumojnë fruta acidike pa neveri.

Lai Ren, një studiues dhe autori përkatës i punimit në Institutin Kunming të Zoologjisë, Akademia Kineze e Shkencave, tha se ekipi i tij zbuloi se një ndryshim i vetëm i aminoacideve në OTOP1 rrit tolerancën ndaj shijes së thartë tek zogjtë këngëtarë, duke ndihmuar me shumë gjasa zgjerimin e tyre dietik dhe diversifikimin e specieve.

Ekipi zbuloi gjithashtu një lidhje të mundshme bashkevolucionare midis tolerancës së shpendëve ndaj shijes së thartë dhe perceptimit të ëmbël, tha Lai, duke shtuar se kjo sinergji u lejon atyre jo vetëm t’i rezistojnë acideve të frutave, por edhe të zbulojnë me saktësi sheqernat, duke rritur aftësinë e tyre për të shfrytëzuar burimet e frutave në mënyrë efikase.

“Studimi është i pari që zbulon sistematikisht bazën molekulare të perceptimit të shijes së thartë të shpendëve dhe rolin e saj evolucionar, duke propozuar hipotezën e bashkevolucionit të shpendëve këngëtarë, duke ofruar njohuri të reja teorike se si sistemet komplekse shqisore përshtaten në mënyrë sinergjike ndaj sfidave mjedisore”,- tha Lai.

 

Foto nga ©VCG

Burimi ©CGTN

AIGS is a research center based in Tirana - promoting interdisciplinary research on globalization.

Information

Follow Us